کاربردپذیری و سئو

هر آنچه که باعث میشود وبسایت خوب باشد باعث میشود در نتایج جستجو (SERPs) هم به خوبی ظاهر شود.اما بهینه سازی بیش از حد و گول زدن کاربران میتواند باعث ناراحتی کاربران میشود.در این پست به بررسی رابطه ای در کاربردپذیری و سئو میپردازیم.


کاربردپذیری و سئو

در نگاه اول شاید سئو و کاربردپذیری موضوعاتی متفاوت در بخش های جداگانه ای باشند:

سئو به معنی جذب کاربران به طرف وبسایت و قرار گرفتن در بهترین مکان ها نتایج است.
کاربردپذیری به معنی بررسی رفتار کاربران پس از وارد شدن به سایت به هدف افزایش میزان بازدید و بازخورد کاربران است.
اساس سئو تا کلیک کردن بر روی نتایج و وارد شدن به وبسایت مرتبط است و کاربردپذیری از آن به بعد را برعهده دارد.اما هر دو برای تبدیل شدن به یک وبسایت موفق مورد نیاز هستند.داشتن سئو قوی اما کاربردپذیری ضعیف باعث میشود بازدید کننده ی فراوان شما پس از ورود به وبسایت نتواند هدف شما را دنبال کند.در شرایط برعکس سایتی با کاربردپذیری بالا اما سئو ضعیف بازدید بالایی نمی تواند داشته باشد تا بتواند از شرایط آماده شده برای کاربران استفاده ببرد.

گرچه هر دو بخش سئو و کاربردپذیری در زمینه های متفاوتی از بازاریابی وبسایت ها فعالیت میکنند اما این دو بخش مشترکات زیاد و تناقضات کمی با یکدیگر دارند.

سئو از آن چه که شما تصور میکنید مهم تر است

اصول و پایه سئو براین اساس میباشد که کاربران نیاز به جستجو دارند و جستجوی های آنها روز به روز افزایش میابد.حتی از دید دقیق تر برای بسیاری از کاربران جستجو کردن به منظور پیدا کردن منابع و چینش استراتژی کارها است.

بهینه سازی سایت بسیار فراتر از آن است که سایت در نتایج خوب ظاهر شود:

اینترانت (Intranets): چون کاربران یک شبکه ی داخلی از محیط بسته ای اطلاعات را به دست میاورند دلیل نمیشود که رفتار آنها و دلایل جستجو عوض شود.متاسفانه شبکه های داخلی با تمام عظمت در نظر بسیاری از افراد کوچک هستند و به آنها توجه نمیکنند.زمانی موضوع جدی تر میشود که نتایج در شبکه های داخلی از اینترنت بسیار ضعیف تر هستند و این در حالی هست که وسعت جستجو بسیار کوچک تر است.
تجارت الکترونیک (E-commerce): به نظر شما اولین قانون تجارت الکترونیک چیست؟اگر مشتریان نتوانند محصول شما را پیدا کنند,آن را خریداری نمیکنند.نکات بسیار زیادی در مورد روش های یافتن محصولات تجاری و فروش آنها وجود دارد که باید توجه داشت.
جسنجوی داخل سایت (Onsite search): کاربران زمانی که وارد سایت میشوند از روش های فراوانی استفاده میکنند تا به هدف خود برسند.عده ی بسیار زیادی از جستجوی موجود در سایت استفاده میکنند.همینجاست که بسیاری از کاربران با مشاهده نتایج به این نتیجه میرسند که بهتر است باز هم به موتورهای جستجو بازگردند چون جستجوی شما به درد نمیخورد.
تمام مواردی که در بالا گفتیم زمانی بسیار مفید خواهند بود که کاربران شبکه ی داخلی و با اینترنت با اصول اولیه سئو آشنا شده باشند و آن را پیاده کنند.

سئو طولانی مدت = کاربر راضی

seo-and-usbility

هدف نهایی و مهم تمامی موتورهای جستجو پاسخ به سوالات و مشغله های ذهنی کاربران است.در واقع میتوان گفت موتورهای جستجو,موتورهای پاسخ به سوالات هستند.پاسخ همان هدف است و کلمه ی مورد نظر روش رسیدن به آن.

این دوباره تکرار همان جمله است که قرار گرفتن در بالاترین رتبه های نتایج جستجو نهایتا به این موضوع میرسد که آیا کاربران به هدف خود میرسند و چقدر سریع به آن میرسند.در حال حاضر موتورهای جستجو حدس میزنند از طریق روش های گوناگون حدس میزنند سایت چقدر خوب و مفید است.روش هایی مانند تعداد لینک های ارسال شده به طرف وبسایت.اما شرکت های بزرگی مانند گوگل در حال کار بر روی این موضوع هستند که رفتار کاربران را در وبسایت ها مورد بررسی قرار دهند و از این داده ها استفاده کنند تا اطلاعات دقیق ترین نسبت به سایت ها پیدا کنند.این به معنا است که نتایج جستجو کم کم به این سمت میرود که سایت ها براساس کاربردپذیری مرتب میشوند.مطمئنا این هدف که نتایج جستجو براساس معیارهای بهتر مرتب بشوند و نتایج بهتری از طرف سایت های خوب به کاربران ارائه شود,مورد توجه تمامی موتورهای جستجو است.

امروزه شما همچنانی میتوانید با بازی کردن با قوانین موتورهای جستجو و به دست آوردن اعتبار دروغین در رتبه های بالا قرار بگیرید.اما در هر صورت این برنامه بسیار طولانی مدت است و نمیتوان انتظار کوتاه مدت داشت زیرا الگوریتم ها هر لحظه در حال تغییر میباشند و ایجاد نتایج پایدار و قابل اعتماد نیاز به فعالیت و بررسی بسیار زیاد دارد.

سئو کوتاه مدت بیشتر طراحی حرفه ای است

به خاطر داشته باشید استفاده از روش هایی که از طریق آنها موتورهای جستجو را گول زد و سریع به نتیجه رسید بسیار اشتباه است.مشخصا داشتن سایت با طراحی حرفه ای و خوب با بررسی الگوریتم های امروزه موتورهای جستجو منطقی و درست به نظر میرسد.اما طراحی خوب همه چیز نیست در کنار طراحی مواردی هم هستند که شما در هر صورت باید انجام بدهید.

ساختار آدرس ثابت:این کار باعث میشود دیگران به راحتی به سایت و پست های شما لینک بدهند,تغییر دائمی ساختار لینک ها باعث سردرگمی و از دست دادن لینک های زیاد میشود.
به زبان کاربران صحبت کنید:همه جا به زبان کاربران صحبت کنید.در عناوین,هدینگ ها و متن موجود در صفحه.تا زمانی که جستجو براساس پیدا کزدن کلمه دقیق در وبسایت است باید کلمات را به شکلی به کار برد که کاربران استفاده میکنند.اما شیرین زبانی و یا استفاده از کلمات “من در آوردی” بزرگترین اشتباه است.
دسترسی پذیری (Accessibility):مدیر وبسایت Useit اسپایدر گوگل را “پولدارترین کاربر نابینای جهان” (The world’s richest blind user) مینامد.زیرا اسپایدر گوگل فقط میتواند متن را متوجه شود و تصاویر را نمیتواند درک کند و یا بخواند.هرچه موتورهای جستجو براساس تکنیک های جدید سعی میکنند شکل ها و موضوعات جدید را در وبسایت ها درک کنند.اما هنوز این اصل ابتدایی در شناسایی متون بهترین و قابل اعتماد ترین روش برای اضافه کردن وبسایت به ایندکس است.
جلب توجه شبکه های اجتماعی و جذب لینک ها:در این مورد بسیار در شبکه های اجتماعی پست هایی مانند “۵ روش ایجاد محتوای قوی” و یا “بهینه سازی محتوا” روش های مفیدی را به شما معرفی میکنند.
پیروی از این اصول دوگانه کاربردپذیری/سئو به شما کمک میکند تا در رتبه های بالای نتایج جستجو قرار بگیرید.و از همه مهم تری تعداد کلیک های لینک های سایت خود را افزایش دهید.کاربران تمایل زیادی دارند که فقط بر روی لینک اول کلیک کنند اما بیشتر مواقع این کار را انجام نمیدهند.چرا؟زیرا معمولا اولین نتایج آن چیزی را که کاربران میخواهند به آنها ارائه نمیکنند,مشکلاتی مانند ساختار ضعیف سایت و طراحی ضعیف که منجر به سردرگم شدن کاربران میشوند همه با هم میتوانند دلایل خوبی باشند که کاربران به لینک های اول اعتماد نکنند.

تناقضات میان سئو و کاربردپذیری

معمولا سئو و کاربردپذیری یکدیگر را تقویت میکنند اما گاهی همدیگر را نقض میکنند.به طور مثال مطمئنا ایجاد انبوه کلمات کلیدی (keyword stuffing) تجربه منفی از بازدید سایت برای کاربر ایجاد میکنند و منجر میشوند که خواندن مطالب برای کاربران سخت و یا غیرممکن شود.

نمونه ی دیگر انتخاب کلمات است.کلمات انتخاب شده به عنوان کلمات اصلی پست و یا وبسایت معمولا کلمات پیچیده ای هستند که بیشتر مورد جستجوی کاربران قرار میگیرند اما گاهی کلمات انتخاب شده اشتباه و یا به قدری پیچیده اند که هیچ کس نمیتواند آنها را درک کند.

مورد دیگر فوترهای زیبا است.فوترهای زیبا باعث میشوند که کاربردپذیری وبسایت افزایش پیدا کند اما امروزه براساس اصول جدید سئو هر نوع فوتری مورد تایید نیست و فوترهای که تعداد بیش از حدی لینک در آنها وجود داشته باشد از نظر سئو رد شده اند.فوترهای زیبا و پر از لینک برای کاربرانی که به آخر صفحه میرسند و چیزی را که میخواهند پیدا نمیکنند بسیار مفید است,زیرا آنها میتوانند آنجا به جستجو بپردازند.زمانی فوترهای زیبا و پر از لینک بسیار خوب بود زیرا باعث میشد که Link Juice از صفحات به هم منتقل شوند اما امروزه گوگل برخورد ویژه ای با وبسایت هایی که فوترهای پر از لینک دارند می کند.

از میان روش های موجود ۲ روش کلی مورد توصیه بزرگان سئو و طراحی است که تناقضات میان سئو و طراحی رفع شوند:

کوتاه مدت: ایجاد موازنه میان ترافیک بیشتر (سئو بهتر) و بازخورد بهتر ( کاربردپذیری بهتر) براساس نیازهای روز.اولیت بندی نیازها و انتخاب مهم ترین آنها براساس بازدید بیشتر و یا بازخورد بهتر میتواند در کوتاه مدت بسیار مفید باشد.
طولانی مدت: همان طور که در بالا گفتیم شما نهایتا بازدید بالایی را از طریق کاربردپذیری به دست خواهید آورد.اجباری نیست که حتما شما تمامی اصول سئو و طراحی را انجام بدهید.